Implantater og Kirurgi

Hvis man mangler en eller flere tænder og det ikke er hensigtsmæssigt at lave en bro.

Tand implantater

Hvis man mangler en eller flere tænder og det ikke er hensigtsmæssigt at lave en bro, kan man erstatte den eller de manglende tænder med et implantat eller flere.
Mange er skræmte ved tanken om operation og titaniums-skruer ned i kæben, men det svarer til at sætte en rawplug i en væg. Man borer et hul i kæbeknoglen og placerer implantatet i hullet.

Alt efter hvilket system der bruges, lader man det så hele i nogle måneder, hvorpå man så kan skrue en krone fast i den nye “rod”

Vi opererer selv med forskellige implantat typer (Astra, Implant Direct, Straumann og Calcitek) . Disse typer kræver en ophelingsperiode på mindst to måneder (alt efter hvor i munden det er placeret).

Der er andre systemer på markedet, hvor man samme dag kan få en midlertidig krone på. Dette er en fordel, hvis det eksempelvis er en fortand der skal erstattes. Vi sammenarbejder med flere kirurger, alt efter hvilket system der passer bedst til situationen.

Klinikken er i 2015 begyndt på en hel ny behandlingsmetode med et implantatsystem der hedder Dio Navi UF(ll). Der går ud på at man får conebeam scannet (CT scannet) kæben og lavet et interoralt scan med vores 3D scanner. Disse to scans bliver lagt sammen og analyseret, hvorpå man nøjagtigt kan måle sig frem til hvor langt og hvor bredt et implantat skal være for at få den optimale løsning. Der bliver 3D printet en guideskinne der sættes på tænderne og man kan derigennem placere implantatet. Patienten skal ikke skæres eller sys og det tager ikke mere en fem minutter at isætte et implantat med et abutment og en midlertidig krone. Se meget mere her.

Vi laver protetik til næsten alle implantatsystemer, da de mere eller mindre er ens. Problemet er at “værktøjet” ikke passer fra det ene system til det andet, så man skal ligge inde med en masse skruetrækkere etc.

Patienter med proteser (især underkæbeprotese) er virkelig godt tjent med to til fire implantater, der kan holde protesen fast ved et tryklåssystem:

Sjældent sker det at implantatet ikke vokser sig fast eller bliver afstødt. Sker dette, kan man fjerne implantatet, vente i nogle måneder og erstatte det med et nyt. Hullet heler og der bliver dannet ny frisk knogle så man i princippet kan gøre det igen og igen.

Det skal nævnes at succesraten er over 97% ved isættelse af implantater. Dette er uanset alder, men hvis man er ryger, har diabetes eller andre sygdomme der forringer immunforsvaret, kan det nedsætte succesraten.

Kirurgi:

Vi beskæftiger os med de fleste aspekter indenfor kirurgi, så som fjernelse af visdomstænder, efterladte rødder og knogleopbygning. Desuden foretages en del blødtvævskirurgi hvor især laseren med fordel kan bruges. Parodontose operationer kan også være nødvendige ved meget dybe og utilgængelige tandkødslommer.

Enkelte kirurgiske behandlinger henviser vi til specialister i kæbekirurgi. Dette kan f.eks. være meget svære visdomstandsoperationer hvor de ligger tæt på en nerve, sinusløft og større knogleopbygninger samt rodspidsamputationer.

Disse operationer er vi ikke verdensmestre i, hvorfor patienten er bedre stillet med at få det lavet hos specialtandlæger, som ikke laver andet hele dagen. Vi samarbejder med flere kirurger som ligger tæt på klinikken og er tit med patienten og assisterer ved operationen. Vores primære kirurger er Specialtandlægerne i Bredgade, men bruger også andre som evt. er nærmere patientens egen bolig.